Ocet jabłkowy jest niezwykle cenionym produktem, przede wszystkim ze względu na swój specyficzny skład. W składzie tego trunku można znaleźć wiele drogocennych substancji, bez których tak naprawdę nasz organizm nie byłby w stanie normalnie funkcjonować.
Za najważniejsze związki w składzie octu jabłkowego uznaje się przede wszystkim:
- pektyny – to mieszanina węglowodanów, która ma niezwykle korzystny wpływ na układ pokarmowy. Związki te zmniejszą liczbę przyswajanych tłuszczów, a także biorą udział w przyspieszaniu procesu trawienia. Tym samym związki te są odpowiedzialne za ograniczenie masy ciała.
- witaminę E – witamina E jest nazywana przez wielu naukowców „witaminą młodości”. Wprawdzie składnik ten nie ma większego wpływu na przemianę materii, ale niedobór witaminy może przyczynić się do występowania przedwczesnego starzenia się skóry, może też powodować osłabienie, a nawet bezpłodność. Ocet jabłkowy w swoim składzie zawiera sporą ilość witaminy E, przez co możemy być zupełnie spokojni o zalecaną dzienną porcję tego związku, jeśli oczywiście ocet jabłkowy będziemy spożywać regularnie i w rozsądnych dawkach.
- składniki mineralne – ocet jabłkowy poza witaminą E w swoim składzie zawiera również sporo cennych składników mineralnych, wśród których ważne miejsce zajmuje między innymi potas, magnez, żelazo oraz wapń. To właśnie te pierwiastki najczęściej tracimy w czasie stosowania różnych rygorystycznych diet odchudzających. Spożywanie octu jabłkowego pomoże nam uzupełnić niedobory tych składników.
- bioflawonoidy – to cenne substancje, które można odnaleźć w wielu owocach oraz warzywach. W occie jabłkowym jest ich także całkiem sporo. Jeszcze do niedawna naukowcy związki te nazywali witaminami z grupy P, ale szybko odkryto, iż bioflawonoidy są zupełnie odrębnymi substancjami. Mają one między innymi właściwości antyoksydacyjne, a poza tym wzmacniają ściany naczyń krwionośnych.
- prowitamina beta – karoten – substancja ta odgrywa bardzo ważną rolę we wspomaganiu funkcjonowania prawidłowych komórek, a poza tym bierze udział w ochronie naszego organizmu przed wolnymi rodnikami.
W occie jabłkowym ponadto występuje szereg dodatkowych substancji, między innymi: kwas mlekowy, octowy oraz aminokwasy.