Owoce cytrusowe charakteryzują się zawartością ogromnych ilości soku. Jeśli porówna się je z warzywami czy ziołami, okaże się, że ilość soku jest większa i kilkanaście procent. Aby jednak owoc cytrusowy można było wykorzystać w pełni, dobrze jest postawić na dobrej jakości wyciskarkę do owoców.
To ona sprawi, że z jednego owocu jesteśmy w stanie uzyskać maksymalną ilość cennego i smacznego soku. Dobra wyciskarka do soku to pewność, że uzyskamy nawet o czterdzieści procent soku więcej niż w przypadku klasycznej i znanej u nas od dawna sokowirówki, blendera czy innego urządzenia, z pomocą którego można przygotować sok. Dodatkowym plusem, jeśli sok będziemy przygotowywać za pomocą wyciskarki, to jego świeżość. Jest to o tyle ważne, że soki z owoców cytrusowych powinno się spożywać jedynie świeże.
Z czego wyciskać sok, czyli cytryna,pomarańcza, a może pomelo?
Sok z owoców cytrusowych jest naprawdę bardzo pożywny. Do tego dostarcza ogromnych ilości witaminy C. Sok z jednej pomarańczy lub półtorej cytryny to dzienna dawka witaminy C. Warto wiedzieć, że świeżo wyciśnięty sok z cytryny można wykorzystać nie tylko do picia. Idealnie sprawdza się w roli maseczki. Wystarczy go połączyć z odrobiną koziego mleka, aby powstał krem doskonale regenerujący cerę i poprawiający jej wygląd.
Najwięcej cennych właściwości dla naszego organizmu ma jednak spożywany sok z cytryny, który został dopiero co wyciśnięty. Nie tylko dostarcza wspomnianej już witaminy C, ale również korzystnie wpływa na układ odpornościowy, usprawnia krążenie krwi , działa oczyszczająco na cały organizm.
Pomarańcze i mandarynki mają nieco mniej witaminy C niż wspominane wyżej cytryny, ale świeżo wyciśnięty sok z tych owoców jest niezwykle cenny, jeśli chodzi o wartości odżywcze. Soki z tych owoców świetnie uzupełniają brakujące płyny w naszym organizmie.
Z tego powodu po sok z pomarańczy oraz mandarynek powinny sięgać osoby aktywne fizycznie. Pomelo to również doskonałe źródło witaminy C. Także świetnie nawadnia nasze ciało. Pomaga oczyszczać wątrobę oraz nerki.