Istnieje wiele kochany legenda o szpinaku jest źródłem siły Popeye. Przy najmniejszych kłopotach, trzciny cienki marynarz Popeye otworzyłby puszkę szpinaku, co doprowadziłoby do jego bicepsy wybrzuszenia i go coraz prawie nadludzkiej siły. Komiczne przesady na bok, surowe dziecko szpinak ma ogromny wachlarz korzyści zdrowotnych, które omawiamy tutaj.
Podczas gdy szpinak jest dobre dla Ciebie, gdy gotowane w quiche, sautéed z czosnkiem, to jest w jego skuteczne najlepsze, gdy podjęte surowe jako część sałatki, soku lub jako składnik w smoothie receptur. Gotowane szpinak jest z pewnością zdrowe, ale surowe liście szpinaku dziecka są tak dużo bardziej potężne. Szpinak jest bogatym w składniki odżywcze pożywieniem, które zapewnia wszystkie błonnik, którego potrzebujesz, jak również niezbędne witaminy i minerały.
Szpinak jest stosunkowo niska zawartość tłuszczów i cholesterolu, a wysoki w cynk, niacyna, błonnik, witaminy A, B6, E, C i K, folian, wapń, potas, magnez, żelazo, fosfor, mangan i miedź.
Szpinak ma również wysoki poziom bioflawonoidów, które zapobiegają utlenianiu cholesterolu i chronią organizm przed szkodliwym działaniem wolnych rodników.
Moim ulubionym sposobem wykorzystania surowych liści szpinaku jest mieszanie ich w moich smoothie. Nie ma większego znaczenia, jaki rodzaj smoothie robię. Dobra część moich smoothies jest zawsze szpinak dziecka!
Jeśli masz zamiar go gotować, aby zachować obfite zawartości żelaza, gotować go bardzo lekko i dodać trochę octu lub soku z cytryny.
Przyjrzyjmy się korzyściom zdrowotnym płynącym z surowych liści szpinaku...
Witalne źródło białka dla niemowląt i małych dzieci
Dzieciom należy podawać surowe liście szpinaku, ponieważ pomagają im rosnąć szybciej i nabierać sił. Szpinak jest bogaty w białko, minerały, fitoskładniki i witaminy, które są niezbędne dla zdrowego i proporcjonalnego rozwoju dzieci w fazie wzrostu.
Zalecany dla kobiet w ciąży
Szpinak polecany jest kobietom w ciąży, ponieważ zawiera foliany, które są niezbędne do prawidłowego rozwoju nowego układu nerwowego u rosnącego płodu. Niedobór folianów może powodować wady u dziecka takie jak rozszczep podniebienia czy rozszczep kręgosłupa. Szpinak zawiera witaminę A, która powinna być przyjmowana przez kobiety w ciąży w dużych ilościach, ponieważ jest niezbędna do prawidłowego rozwoju płuc u płodu. W rzeczywistości, witamina A jest przekazywana z matki do dziecka podczas karmienia piersią, więc szpinak powinien być przez matkę po porodzie, jak również.
Szpinak zwalcza raka
Szpinak jest zalecany dla pacjentów chorych na raka. Składa się on z ważnych składników odżywczych, takich jak folian, tokoferol i chlorofilina, które są wykorzystywane w leczeniu i zapobieganiu raka pęcherza moczowego, prostaty, wątroby i płuc. Szpinak zwalcza raka prostaty, ponieważ składa się z karotenoidów, takich jak epoksyksantofile, które zmniejszają wzrost nowotworu i zwalczają rozprzestrzenianie się raka w organizmie.
Poprawia wzrok
Szpinak jest doskonałym źródłem beta karotenu, luteiny i ksantenu, które są niezbędne dla lepszego wzroku. Szpinak dostarcza witaminę A, która pomaga zapobiegać swędzeniu oczu, suchości oczu i owrzodzeń oczu. Właściwości przeciwzapalne szpinaku zmniejszyć podrażnienia w oczach, jak również obrzęk, jeśli w ogóle. Składniki odżywcze zawarte w szpinaku chronią oczy przed ostrym działaniem promieni UV, które mogą prowadzić do zaćmy.
Mocniejsze kości
Szpinak jest zalecany dla osób cierpiących na osteoporozę, ponieważ zawiera witaminę K, która pomaga zatrzymać wapń w kościach i prowadzi do mineralizacji kości. Szpinak składa się również z minerałów, takich jak miedź, mangan, magnez, fosfor i cynk, które są niezbędne dla mocniejszych kości. Szpinak jest niezbędny dla zdrowszych zębów i paznokci, jak również.
Wzmacnia metabolizm, hamuje apetyt i pomaga w utracie wagi
Zawartość białka w szpinaku jest znacznie wyższa niż w innych zielonych warzywach. Jest to łatwo przekształcić w aminokwasy, co pomaga w rozwoju i wzroście mięśni i szybszy powrót do zdrowia po urazach lub choroby. To również zwiększa metabolizm organizmu i zapewnia, że wszystkie narządy wewnętrzne funkcjonują na optymalnym poziomie. Szpinak również ogranicza ciągłe pragnienie jedzenia, że tak wielu czuje i hamuje apetyt. Tak więc, szpinak pomaga również w utracie wagi.
Zapobiega zwyrodnieniu plamki żółtej związanemu z wiekiem (AMD)
AMD to choroba, która jest znana jako przyczyna ślepoty z powodu degeneracji luteiny i ksantenów, które są częścią siatkówki. Szpinak może pomóc odzyskać dwa krytyczne pigmenty, co zapobiega AMD. Szpinak ma mnóstwo przeciwutleniaczy, które działają przeciwko wolnym rodnikom, które są znane z uszkadzania wzroku.
Ma kilka korzyści neurologicznych
Ten zielony superfood zawiera folian, który pomaga zapobiegać wystąpieniu choroby Alzheimera. Dlatego szpinak jest zalecany osobom cierpiącym na zaburzenia neuronalne lub poznawcze. Szpinak zawiera potas, który zwiększa przepływ krwi do mózgu, poprawia koncentrację i pomaga w lepszym poznaniu i aktywności neuronalnej.
Obniża wysokie ciśnienie krwi
Szpinak jest bogaty w potas, który obniża wysokie ciśnienie krwi. Szpinak ma bardzo mało sodu, który podnosi ciśnienie krwi. Szpinak zawiera również folian i mangan, które obniżają nadciśnienie, regulują przepływ krwi i rozluźniają naczynia krwionośne.
Silniejsze mięśnie
Szpinak ma przeciwutleniacz zwany koenzymem czynnika C0-Q10, który wzmacnia mięśnie, w szczególności mięśnie sercowo-naczyniowe, które pompują krew do różnych części ciała. C0-Q10 zapobiega wielu chorobom sercowo-naczyniowym, takim jak hiperlipidemia, nadciśnienie, choroba wieńcowa, a także niewydolność serca.
Szpinak Smoothie Przepis
To jest przepis na orzeźwiające bananowe smoothie szpinakowe. Nie krępuj się dostosować go do swoich potrzeb. Umieść składniki w blenderze o dużej mocy i mieszaj przez około 30-60 sekund.
Składniki
- 1/2 szklanki truskawek lub borówek
- 6 obranych marchewek
- 1/2 dojrzałego banana
- 2 filiżanki młodego szpinaku
- 1 łyżeczka nasion chia
- 1 filiżanka wody źródlanej
Sok szpinakowy Przepis
To jest przepis na orzeźwiający sok szpinakowy. Użyj go, gdy potrzebujesz szybkiego zastrzyku składników odżywczych bez dodatkowego obciążenia dla układu trawiennego. Nie pij go codziennie, ponieważ nie będziesz otrzymywać żadnych włókien potrzebnych dla optymalnego zdrowia. Przetwórz poniższe składniki w sokowirówce i wypij od razu po przyrządzeniu soku.
Składniki
- 6 obranych marchewek
- 2 filiżanki młodego szpinaku
- 1/4 wyciśniętego soku z cytryny
- 1 łodyga selera
Podsumowanie
Jest oczywiste, że szpinak ma tak wiele korzyści zdrowotnych, że trudno je wszystkie wyliczyć. Pełen witamin i składników odżywczych, ale niskokaloryczny, szpinak powinien być regularne w swoim menu. Jest tak wszechstronny, że nadaje się jako jeden z najlepszych składników do zdrowych smoothie i napojów warzywnych. Tak właśnie polecam go używać. Jest pakowane z składników odżywczych dla wszystkich części ciała, można go używać tak często, jak chcesz.
Oczywiste jest, że powinieneś kupować tylko organiczne odmiany szpinaku, aby uniknąć potencjalnego zanieczyszczenia pestycydami i innymi szkodliwymi substancjami.