Oczywiście o właściwościach odchudzających octu jabłkowego nie zadecydowała tylko i wyłącznie pektyna. Za właściwości te odpowiedzialnych jest także szereg innych substancji, w tym między innymi składniki mineralne oraz aminokwasy.
Odchudzanie z octem wcale nie musi oznaczać oczywiście rezygnacji z naszych ulubionych posiłków. Obecnie w sieci możemy znaleźć wiele naprawdę rygorystycznych diet, które powodują nie tylko utratę kilogramów, ale i cennych składników z naszego organizmu. Ocet jabłkowy jest pod tym względem specyfikiem wyjątkowo bezpiecznym, właśnie ze względu na swój skład.
Odchudzanie się z octem jabłkowym umożliwia starannie opracowana dieta owocowa
Na czym polega dieta octowa?
Dieta octowa nie jest dietą rygorystyczną. Opiera się ona przede wszystkim na stosowaniu się do kilku zaleceń, dzięki którym możliwe jest gubienie zbędnych kilogramów.
Najważniejszą czynnością w czasie stosowania diety octowej jest wypijanie roztworu octu jabłkowego z wodą. Należy go wypijać trzy razy dziennie, mianowicie rano (tuż po przebudzeniu), przed obiadem oraz przed położeniem się do łóżka. Roztwór musi być wykonany z zachowaniem odpowiednich proporcji. Do szklanki wody wlewamy więc dwie łyżki octu jabłkowego, starannie mieszając miksturę.
Już po kilku tygodniach stosowania kuracji octowej można zauważyć redukcję tkanki tłuszczowej. Trzeba jednak wiedzieć, że co jakiś czas należy robić przerwę (minimum na okres tygodnia), by nie nadwyrężyć stanu układu pokarmowego, a zwłaszcza żołądka. Co więcej, nie należy przekraczać zalecanych dawek, gdyż może to skończyć się bardzo niebezpiecznie dla naszego organizmu. Wszelkie niepokojące objawy zawsze jak najszybciej zgłaszajmy lekarzowi pierwszego kontaktu.